30 Mart 2014 Pazar

Melih Anık, "İFTİRA MÜTALÂASI" yazarı Üstün Akmen'gilleri eleştirdi!...

Oyun'un notu: Tiyatro yazarı Melih Anık, yazılarından yalnızca 150 sözcüklük bir alıntı yapılabilmesine izin verdiği için, 150'nci sözcükten fazlasını okumak isteyen okurlarımız, en aşağıdaki linki tıklayabilirler!

***


"Bir Delinin Hatıra Defteri" (ADT) ve Türkiye'de Tiyatro Eleştirmenliği


Melih Anık

30 Mart 2014

Ülkemizde Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) isminde bir kurum var. Kurum Uluslarararası Eleştirmenleri Birliği'nin Türkiye dalı (branch). Oradan başlayayım, çarpıcı olması bakımından bir örnek vereyim: TEB Başkanı Üstün Akmen oyunu geçen hafta İstanbul'a gelince seyretmiş. (Sanırım artık yazar.) Akmen geçen yedi yıl içinde İstanbul dışında onlarca festivale, ödül törenlerine katıldı, konuşmalar yaptı, eleştiriler yazdı, ama "Bir Delinin Hatıra Defteri" gibi bir oyunu yazma fırsatı bulamamış (herhalde). Sadece o mu? TEB'in diğer üyeleri ve TEB dışındaki kendilerine "eleştirmen" diyenlerden de "ses yok". Bir TEB üyesi "Erdal Beşikçioğlu'ndan Bir Delinin Hatıra Defterini izlememek büyük bir eksiklikmiş... Dün izleyince anladım." demiş, dün (29 Mart 2014). Peki tiyatro ödül jürileri de görmemiş mi?


Uygar dünyada böyle bir oyun hakkında yüzlerce (olumlu-olumsuz) yazı yazılırdı. Oyuna pek çok ödül verilirdi. Türkiye'nin bu suskunluğu bana çok tuhaf geliyor. Bunun hatası kimde? Devlet Tiyatroları, eleştirmenleri davet etmiyor mu? Ben Devlet Tiyatroları'nın gala listesinde yokum ama "eleştirmenler" de mi yok?  Hadi DT davet etmiyor kendine "eleştirmen"


(Kaynak: Dokunuş)


***

Ayrıca bakınız:

Coşkun Büktel'in 5 yıl önce yazdığı "Bir Delinin Hatıra Defteri" eleştirisi!