21 Mayıs 2016 Cumartesi

"LİNÇ KAMPANYASI" için imzâ attığını sandığımız Leman Yılmaz coştu!

Oyun Detayları ve Rezervasyon

Teatro Praga Fernando Pessoa‘nın yaşamı ve yapıtlarından esinlendiği Zululuzu adlı oyunuyla 20. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 19 Mayıs’ta Cevahir Sahnesi‘nde dünya prömiyerini yapıyor.Oyunun KonusuPortekiz edebiyatının önde gelen isimlerinden Fernando Pessoa gençliğinin bir kısmını (1896–1905) Güney Afrika’daki Durban kentinde geçirdi. Zulu bölgesinin kalbindeki bu kentte ilk şiirlerini İngilizce olarak yazmaya başladı ve kendini aradığı dünyasında sayıları yetmişi bulacak edebi karakterinin ilkini burada yarattı.


1905’te Lizbon’da üniversiteye gitmek için Güney Afrika’dan ayrıldı. Hayatının sonuna kadar Lizbon’da kaldı ve bir daha hiç seyahat etmedi (yine de Portekiz pasaportlarının her sayfasında onu görebilirsiniz). Zululuzu, Pessoa’nın Güney Afrika yıllarıyla ilgili, spekülatif bir öykü kurmaya yeltenen hezeyanı bol bir yolculuk olarak tanımlanabilecek, adındaki sözcüklerin sesleri ve anlamlarını da iç içe geçiren bir oyun. Zulular Güney Afrika’nın en büyük etnik grubu. Luzu da Latince bir son ek olan ve Portekiz kültürünü tanımlamak için kullanılan Luso‘ya oyunbaz bir yaklaşım. Zululuzu, Fernando Pessoa ve Güney Afrika’ya saygı duruşu niteliğinde bir şiir; kimlikler, türler ve biçimlerin uğradığı ayrımcılığın sonuna dair bir beyan…Oyunun KünyesiMetin ve Yöneten: André e. Teodósio, Cláudia Jardim, José Maria Vieira Mendes, Pedro Zegre Penim
Müzik Direktörü: Xinobi -Cape Verdeli şarkıcı Celina Pereira‘nın katılımıyla
Sahne Tasarımı: João Pedro Vale, Nuno Alexandre Ferreira
Işık Tasarımı: Daniel Worm d’Assumpção
Oyun Dili: İngilizce, Fransızca ve Portekizce
Üst Yazı: Türkçe

Oyun Süresi: Arasız 120 Dakika

Yapım: Teatro Praga


Ortak Yapımcılar: São Luiz Teatro Municipal (Lisbon), Théâtre de la Ville (Paris), Istanbul Theatre Festival (Istanbul), Teatro Municipal do Porto (Porto), Casa Fernando Pessoa (Lisbon), Short Theatre-Rome (Rome)

Oyun Sonrası Pedro Zegre Penim ile söyleşi Yapılacaktır

OyuncularAndré e. Teodósio, Cláudia Jardim, Diogo Bento, Jenny Larrue, Joana Barrios, Maryne Lanaro, Pedro Zegre Penim